Gallerease: kunst kopen zonder drempel (NL)

Annick Bettink, Dealer Relations Gallerease
Annick Bettink
Dealer Relations
45 Articles1 Curated artwork

Geen drempel meer om een galerie binnen te stappen. 
– BLOEMENDAAL augustus '17


Het idee voor de website Gallerease ontstond bij obligatiehandelaar Frederick Gentis (37) toen hij thuis een muur groen stond te schilderen. „Ik dacht: ik ga naar zoveel kunstbeurzen en galeries, maar ik kan niet vinden wat ik wil hebben.”

Zijn ingeving resulteerde in een online platform waarop kunsthandelaren hun aanbod presenteren. Zij betalen daarvoor een abonnement van €1500 per jaar en mogen dan zoveel kunstwerken erop zetten als ze willen. Voor consumenten is het gratis. Zij kunnen zoeken op afmeting, kleur, onderwerp en veel andere kenmerken. Willen zij iets kopen, dan moeten zij zelf contact opnemen met de kunsthandelaar.

Inmiddels staan op de site bijna zevenduizend kunstwerken van 100 kunsthandels en galeries, waaronder grote Nederlandse namen als Kunsthandel Mark Smit, Simonis & Buunk en Galerie Pappot. „Een derde van de deelnemers aan de kunstbeurs PAN staat al bij ons”, zegt Gentis trots.

Ondanks het succes werkt Gentis nog steeds fulltime als obligatiehandelaar voor Wallich & Matthes in Amsterdam. Zijn compagnon Cuno baron van der Feltz, taxateur en veilingexpert, houdt zich bezig met het kunstaanbod en de productie van kunstenaarsbiografieën. Zo’n tien mensen werken aan de site. De ondernemers willen dat Gallerease ook een belangrijke informatiebron wordt voor kunst en antiek.

Gentis ontwikkelde zijn plan na onderzoek onder kunsthandelaren en consumenten. „De galeriewereld is totaal niet transparant. Als je een galerie binnenloopt en je vraagt: ’Ik wil iets roods’, dan krijg je niks. Vraag je naar de prijs, dan begint men over iets anders. De galeriewereld creëert een kunstmatige drempel. Met alle respect: maar wij schoppen dat huis omver.”

Tegelijk ontdekte Gentis dat consumenten sceptisch zijn over het online kopen van kunst. „Ze willen het zien. Daarom is ons model om mensen door te sturen, zoals Funda dat ook doet. Vandaar ook dat wij niet werken met commissie maar met een abonnement. We hoeven dus ook niet politieagentje te spelen om commissies te incasseren”, zegt Gentis.

Handelaren die kunstwerken op Gallerease plaatsen moeten voor elk werk de lijst met kenmerken voor de zoekmachine invullen. De vraagprijs mogen ze verborgen houden, wat dus wel in strijd is met het streven naar transparantie. Het zoekfilter neemt de prijs wel mee als gezocht wordt binnen een bepaalde prijsrange. De taal is Engels, want Gentis wil ook graag over de grens verkopen. „We kijken voor expansie eerst naar Duitsland en Scandinavië.”

Naam bedrijf: Gallerease

Wie: Frederick Gentis en Cuno baron van der Feltz

Wat: bemiddeling bij kunstverkopen

Waar: Amsterdam

Officiële startdatum: 15 juni 2016

Gedane investering: €220.000

Beoogde jaaromzet: €200.000 (Q1 2017 €46.000)

Jaarlijkse herinvestering: Geen

-Pieter van Erven Dorens

Foto: Cuno baron van der Feltz (l.) en Frederick Gentis (r.).

Fotograaf: Richard Mouw


Written by Annick Bettink on 01 Aug 2017, 10:22 Category PressTagged Buying Art, Collecting Art