Amsterdam "Haringpakkerstoren" 1725
Hendrik Leth
PapierDruck
58 ⨯ 92 cm
€ 3.450
Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge
- Über KunstwerkHOEK PRINS HENDRIKKADE EN SINGEL IN AMSTERDAM “Gezigt van de Haringpakkers Toren, nevens de Haarlemmer Sluis, en Nieuwe Vismarkt tot Amsterdam van 't Y aan te zien”. Ets met gravure gedrukt van twee koperplaten vervaardigd door Jan Smit en uitgegeven door Hendrik de Leth rond 1725. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 58,4 x 92 cm. In lijst. We zien de hoek Haarlemmersluis, Singel en Prins Hendrikkade, in oude stadsgezichten zeer geliefd vanwege het pittoreske ensemble. Het stadsbeeld toont een bedrijvige kade, toen nog aan het IJ gelegen. De boven op een oude vestingtoren gebouwde ranke torenspits, de Haringpakkerstoren van Hendrick de Keyser, bepaalde in hoge mate het silhouet van de stad. De toren werd in de middeleeuwen gebouwd als vestingwerk op de noordwestelijke hoek van de stadsomwalling en werd destijds de Heilig Kruistoren genoemd, een katholieke benaming. Tijdens de Spaanse overheersing van de Nederlanden, werden stedelingen die het katholieke geloof afvielen in deze toren gevangen gezet. Kort daarna werden de 'veroordeelden' heimelijk in de nacht zonder enig verhoor of proces gekneveld aan handen en voeten achterover van de toren in het IJ gegooid. Het werd hier ‘Haringpakkerij’ genoemd, omdat hier door de haringpakkers de haring werd gezouten en gekuipt. Na de Alteratie (1578) werd de toren omgedoopt in Haringpakkerstoren. In de toren werd door de haringpakkers vergaderd. Een stadsverordening uit 1601 bepaalde dat bij het luiden van een kleine klok in de toren de haringpakkers die in de buurt waren op de werkplek moesten verschijnen, om hun aandeel in de te verrichten arbeid te leveren. Op de achtergrond zien we een blok van negen 17de-eeuwse trapgeveltjes. Hier was de belangrijkste aanlegplaats voor de aanvoer van de dagelijkse goederen, waaronder met name melk en vis. De vangst werd ter plaatse op de visafslag gekeurd, verkocht en naar de verwerkende bedrijfjes gebracht. Ook werd rechtstreeks aan het publiek verkocht op de vismarkt aan de Haarlemmersluis. In de verte ligt de koepel van de Nieuwe Lutherse Kerk. De functies van overslag en markt zijn in de loop van de tijd verplaatst. Rond 1829 is de Haringpakkerstoren afgebroken, het toen zeer arme Amsterdam had geen geld voor het onderhoud van het verwaarloosde bouwwerk. Het titellint bovenaan de prent wordt vastgehouden door putti die ook een jakobsstaf, drietand en een spiegelretourschip bij zich hebben, duidend op het maritieme karakter van de stad. Prijs: Euro 4.350,- (incl. lijst)
- Über Künstler
Hendrik de Leth (* 31. Mai 1703 in Amsterdam; † 17. Juni 1766 in Amsterdam) war Druckgrafiker, Radierer, Kupferstecher, Kartograph, Zeichner, Buchhändler, Kunsthändler, Verleger von Drucken, Kunstsammler und Naturaliensammler.
Hendrik de Leth war der Sohn von Andries de Leth (Plattenschneider, Buchhändler, 1662-1731) und Nelletje Middenheespen. Hendrik hatte einen älteren Bruder, Christiaan de Leth. 1742 heiratete Hendrik Sophia Otto, die 1753 starb. Ihre Ehe blieb kinderlos. Es war wahrscheinlich, dass Neffe Andries, Sohn von Hendriks Bruder Christiaan, der Nachfolger von Hendriks Geschäft werden würde. Er starb jedoch 1743. 1766 ließ Hendrik de Leth kurz vor seinem Tod ein Testament aufsetzen, wodurch Catharina le Blanc, die Enkelin von Bruder Christiaan, zur Erbin wurde. Am 30. September 1766 fand die Versteigerung seines Nachlasses statt.[3]
1728 trat Hendrik der Buchhändlerzunft bei. Zuvor war er Schüler seines Vaters Andries de Leth, der die Karten-, Druck- und Kunsthandlung „Op de Beurssluys, in den Visscher“ in Amsterdam von dem Kartografen und Grafiker Nicolaas Visscher II. übernommen hatte. Hendrik de Leth wiederum übernahm diese Firma nach dem Tod seines Vaters im Jahr 1731.
Bereits 1725 wurde das Werk Images of the Wijdtvermaarde city of Amsterdam nebst seinen wichtigsten Buildings and Gesites veröffentlicht, alle exakt nach dem Leben gezeichnet und in Amsterdam veröffentlicht.
Sein bekanntestes Werk mit 100 Drucken erschien 1730: Die segnende Pracht Kennemerlant : zeigt viele prachtvolle Gesichter seiner wichtigsten Lustorte, Adelshäuser, Dorf- und Stadtbauten : beginnend mit Kastrikum (...) / gezeichnet nach dem Leben und in dem von H. de Leth gebrachten Kupfer; und kurz beschrieben von M. Brouërius van Nidek. - Amsterdam : De Leth, 1730. Viele Drucke, die De Leth von Amsterdam gemacht hat, sind im Amsterdamer Stadtarchiv zu finden.
Als Kartograph war De Leth vor allem für seinen 1740 veröffentlichten New Geographical Atlas und Historical Atlas, Van de Zeven Vereenigde Nederlandsche Provintien, bekannt. De Leth wurde auch durch die Kupferstiche bekannt, die er um 1758 von der Generalkarte der Kolonie oder Provinz Suriname nach dem Entwurf von Alexander de Lavaux anfertigte.
Sind Sie daran interessiert, dieses Kunstwerk zu kaufen?
Artwork details
Related artworks
- 1 - 4 / 24
Samuel Dejong
Anatomia Blue heritage II Goliath Beetle closed BGG2019
Prijs op aanvraagVilla del Arte Galleries
Jean-François Rauzier
Balade D'Amsterdam 2 - Limited edition of 2 2015
Prijs op aanvraagVilla del Arte Galleries
Johannes Christiaan Karel Klinkenberg
Stadsgezicht Amsterdam1875 - 1925
Prijs op aanvraagGalerie Gabriëls
Jean-François Rauzier
Balade d'Amsterdam 4 - Limited edition of 22015 - 2024
Prijs op aanvraagVilla del Arte Galleries
1 - 4 / 24Marc Chagall
Booz se reveille et voit Ruth a ses Pieds1952 - 1980
Prijs op aanvraagArthouse Marc Chagall
1 - 4 / 24- 1 - 4 / 12