Hayo Sol 'de parel van de Pop-Art'

Danny Bree, Owner Gallerease Gallerease
Danny Bree
Owner Gallerease
43 Artikelen51 Gecureerde kunstwerken

De Nederlandse Popart-kunstenaar Hayo Sol is wereldwijd bekend om zijn verbazingwekkend originele schilderijen. Die zijn stuk voor stuk zorgvuldig met de hand gemaakt en geverfd met metaal- en acrylverf, airbrush en originele Swarovski-kristallen op speciaal ontworpen zijde gecoat canvas. Exposities in Nice hebben ervoor gezorgd dat veel van zijn werk werd verkocht aan klanten uit de hele wereld, die in Zuid-Frankrijk vakantie vierden en daar zijn doeken zagen.

Hayo Sol werd op 18 januari 1970 geboren in Amsterdam en kreeg via het DNA van zijn ouders veel creativiteit mee. Zijn vader was zeer muzikaal, speelde accordeon als kind en later orgel en piano. Zijn broer kon als kind op de piano nummers spelen zonder enige opleiding.

 

 

Het schilderstalent komt van moederskant. Veel familieleden van haar schilderen, tekenen en schrijven. Hayo's broer, die bij de luchtmacht
vloog in een F16, werkt nu als piloot voor de KLM.

Vrijwel alle pop-art kunstenaars gebruiken oorspronkelijk afbeeldingen als voorbeeld van hun doeken. Andy Warhol was een van de eersten die hiermee begon, maar hij gebruikte de techniek van lithografie en zeefdruk.

 

 

Hayo wilde juist (naast het airbrushen van de huid) elk doek echt schilderen zodat elk werk een origineel kunstwerk is. Om deze oorspronkelijke popart te maken is hij ruim anderhalf jaar bezig geweest met het gebruik van meerdere technieken en materialen.

Hij wilde zijn schilderijen een 3D-effect geven, een techniek die nooit eerder in de popart was toegepast. Als dan licht op het doek schijn komt het tot leven en zie je de effecten ontstaan door de verschillende soorten verf. schildertechniek en de originele Swarovski-kristallen.

Zijn inspiratie ontstaat zodra hij een afbeelding ziet die direct zijn creativiteit stimuleert. Hij moet meteen in zijn hoofd, na het zien van
een afbeelding, het eindresultaat op canvas zien.

 

 

Er moet een 'vertaling in zijn hoofd ontstaan van afbeelding naar kunstwerk nog voordat hij
aan het doek is begonnen. Als die inspiratie er niet is, kan hij van de bewuste afbeelding simpelweg geen popartschilderij maken.

Diverse geselecteerde, extra grote 'unieke' schilderijen zijn opgesierd met 1 karaat puur diamantpoeder, door Gassan Diamonds met de hand gemengd met speciale metaalverf Hayo's technick en het gebruik van deze delicate materialen in combinatie met zijn talent en creatieve inspiratie maken van elk stuk een driedimensionaal schilderij dat pas echt tot leven komt wanneer licht het cancas raakt.

Na het volgen van de Amsterdam School of Arts en het bestuderen van Pop-art toen hij in New York woonde, werd Hayo geïnspireerd om zijn eigen sensationele stijl van originele, authentieke popart te creëren.

 

 

Het kostte hem vele jaren om een eigen unieke techniek en stijl te ontwikkelen, die zich onderscheidt van de bekende Pop-art die al beschikbaar is. En dat in een kunstwereld waar voorgangers als Andy Warhol en Roy Lichtenstein de lat enorm hoog hebben gelegd.

Gebaseerd op het feit dat al het leven in het universum zonlicht nodig heeft om tot leven te komen en te overleven, werd dit principe door Hay Sol (zijn achternaam betekent in het Spaans zon) getransformeerd in Pop-art die echt authentiek is en onmiddellijk herkenbaar als de zijne. 

Hayo Sol is blij met de vele beroemde bewonderaars en verzamelaars van zijn werk, zoals prins Albert II van Monaco, de voormalige Franse president Sarkozy en actrice Denise Richards.

 

 

Als kunstenaar laat Sol, die ook wel 'Vincent van Gogh of Pop-art wordt genoemd zich inspireren door de onsterfelijke schoonheid van legendes en iconen van stijl, kunst en mode.

Maar hij is ook niet bang de donkere kant van de mensheid op zijn doeken bloot te leggen. Zijn 'Weltschmerz-stukken' meer meloncholische, tillen zijn werk weer naar een nieuw en hoger niveau en laten ons zijn kunst ervaren met de intenste impact die maar mogelijk is.

 


Geschreven door Danny Bree op 03 Jul 2024, 15:10 Categorie Kunstenaar ProfielenTagged Achtergrond informatie
All artworks