Amsterdam "Haringpakkerstoren"  by Hendrik Leth
Amsterdam "Haringpakkerstoren"  by Hendrik Leth
Amsterdam "Haringpakkerstoren"  by Hendrik Leth
Amsterdam "Haringpakkerstoren"  by Hendrik Leth

Amsterdam "Haringpakkerstoren" 1725

Hendrik Leth

PapelImprimir
58 ⨯ 92 cm
€ 3.450

Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge

  • Sobre arte
    HOEK PRINS HENDRIKKADE EN SINGEL IN AMSTERDAM “Gezigt van de Haringpakkers Toren, nevens de Haarlemmer Sluis, en Nieuwe Vismarkt tot Amsterdam van 't Y aan te zien”. Ets met gravure gedrukt van twee koperplaten vervaardigd door Jan Smit en uitgegeven door Hendrik de Leth rond 1725. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 58,4 x 92 cm. In lijst. We zien de hoek Haarlemmersluis, Singel en Prins Hendrikkade, in oude stadsgezichten zeer geliefd vanwege het pittoreske ensemble. Het stadsbeeld toont een bedrijvige kade, toen nog aan het IJ gelegen. De boven op een oude vestingtoren gebouwde ranke torenspits, de Haringpakkerstoren van Hendrick de Keyser, bepaalde in hoge mate het silhouet van de stad. De toren werd in de middeleeuwen gebouwd als vestingwerk op de noordwestelijke hoek van de stadsomwalling en werd destijds de Heilig Kruistoren genoemd, een katholieke benaming. Tijdens de Spaanse overheersing van de Nederlanden, werden stedelingen die het katholieke geloof afvielen in deze toren gevangen gezet. Kort daarna werden de 'veroordeelden' heimelijk in de nacht zonder enig verhoor of proces gekneveld aan handen en voeten achterover van de toren in het IJ gegooid. Het werd hier ‘Haringpakkerij’ genoemd, omdat hier door de haringpakkers de haring werd gezouten en gekuipt. Na de Alteratie (1578) werd de toren omgedoopt in Haringpakkerstoren. In de toren werd door de haringpakkers vergaderd. Een stadsverordening uit 1601 bepaalde dat bij het luiden van een kleine klok in de toren de haringpakkers die in de buurt waren op de werkplek moesten verschijnen, om hun aandeel in de te verrichten arbeid te leveren. Op de achtergrond zien we een blok van negen 17de-eeuwse trapgeveltjes. Hier was de belangrijkste aanlegplaats voor de aanvoer van de dagelijkse goederen, waaronder met name melk en vis. De vangst werd ter plaatse op de visafslag gekeurd, verkocht en naar de verwerkende bedrijfjes gebracht. Ook werd rechtstreeks aan het publiek verkocht op de vismarkt aan de Haarlemmersluis. In de verte ligt de koepel van de Nieuwe Lutherse Kerk. De functies van overslag en markt zijn in de loop van de tijd verplaatst. Rond 1829 is de Haringpakkerstoren afgebroken, het toen zeer arme Amsterdam had geen geld voor het onderhoud van het verwaarloosde bouwwerk. Het titellint bovenaan de prent wordt vastgehouden door putti die ook een jakobsstaf, drietand en een spiegelretourschip bij zich hebben, duidend op het maritieme karakter van de stad. Prijs: Euro 4.350,- (incl. lijst)
  • Sobre artista

    Hendrik de Leth (Amsterdã, 31 de maio de 1703 - Amsterdã, 17 de junho de 1766) foi um impressor, gravador, gravador, cartógrafo, desenhista, livreiro, negociante de arte, editor de gravuras, colecionador de arte e colecionador de naturalia.

    Hendrik de Leth era filho de Andries de Leth (cortador de chapas, livreiro, 1662-1731) e Nelletje Middenheespen. Hendrik tinha um irmão mais velho, Christiaan de Leth. Em 1742, Hendrik casou-se com Sophia Otto, que morreu em 1753. O casamento deles não teve filhos. Era provável que o sobrinho Andries, filho do irmão de Hendrik, Christiaan, se tornasse o sucessor dos negócios de Hendrik. No entanto, ele morreu em 1743. Em 1766, Hendrik de Leth fez um testamento pouco antes de sua morte, pelo qual Catharina le Blanc, neta do irmão Christiaan, tornou-se herdeira. Em 30 de setembro de 1766, ocorreu o leilão de sua propriedade.[3]

    Em 1728, Hendrik ingressou na guilda dos livreiros. Antes disso, ele foi aluno de seu pai Andries de Leth, que assumiu o mapa, impressão e negociante de arte 'Op de Beurssluys, em den Visscher' em Amsterdã do cartógrafo e gravador Nicolaas Visscher II. Hendrik de Leth, por sua vez, assumiu esta empresa após a morte de seu pai em 1731.

    Já em 1725, a obra Imagens da cidade Wijdtvermaarde de Amsterdã foi publicada, além de seus mais importantes Edifícios e Gesites, todos desenhados com precisão após a vida e publicados em Amsterdã.

    Seu trabalho mais conhecido com 100 impressões foi publicado em 1730: O esplendor da bênção Kennemerlant : mostra muitas faces gloriosas dos locais de lazer mais importantes deste último, casas nobres, vilas e edifícios da cidade : começando com Kastrikum (...) / desenhado após a vida e no cobre trazido por H. de Leth; e brevemente descrito por M. Brouërius van Nidek. - Amsterdã: De Leth, 1730. Muitas gravuras feitas por De Leth em Amsterdã podem ser encontradas nos Arquivos da cidade de Amsterdã.

    Como cartógrafo, De Leth era mais conhecido por seu Novo Atlas Geográfico e Atlas Histórico, Van de Zeven Vereenigde Nederlandsche Provintien, publicado em 1740. De Leth também ficou conhecido pelas gravuras em cobre que fez por volta de 1758 do Mapa Geral da Colônia ou Província do Suriname segundo o desenho de Alexander de Lavaux.

Você está interessado em comprar esta obra de arte?

Artwork details