Amsterdam, Gouden Bocht - Hendrik de Leth, ca. 1730 by Hendrik Leth
Scroll to zoom, click for slideshow

Amsterdam, Gouden Bocht - Hendrik de Leth, ca. 1730 1730

Hendrik Leth

PapierImprimer
60 ⨯ 93 cm
Actuellement indisponible via Gallerease

  • Sur l'oeuvre d'art
    DE GOUDEN BOCHT IN AMSTERDAM “Gezigt Langs de Heere-graft, te zien van de Leidse-straat na de Spiegel en Vysel-straat, tot Amsterdam”. Ets met gravure gedrukt van twee koperplaten uitgegeven door Hendrik de Leth rond 1730. In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm. ca. 60,7 x 93,5 cm. In lijst. In de 17e eeuw, als de welvaart van Amsterdam op zijn hoogtepunt is, voert het stadsbestuur de zogenaamde vierde uitleg uit: de vervolmaking van de grachtengordel. Dat is noodzakelijk omdat de stad uit haar voegen barst, maar ook om te voldoen aan de wooneisen van de allerrijkste Amsterdammers. Speciaal voor deze groep wordt een stukje gracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat gereserveerd. Hier kunnen dubbele kavels worden aangekocht. Waar dus 2 keer zo grote grachtenpanden op kunnen worden gebouwd. De uitgifte van de dubbele kavels is een enorm succes, het stukje Herengracht is in een mum van tijd verkocht en volgebouwd met de meest luxueuze stadspaleizen waar de voornaamste Amsterdamse families gaan wonen. De buurt krijgt de bijnaam “Gouden Bocht’. De trap- en klokgevels die in de eerste helft van de zeventiende eeuw zo populair waren, zijn vervangen door strakke gevels. Volgens de laatste classicistische mode kozen de welgestelden voor rechte kroonlijsten op hun chique huizen, soms versierd met beeldhouwwerk. Dubbele trappen met bordes verleenden de huizen nog meer grandeur. We zien aan de rechterkant de even zijde van de Herengracht vanaf de brug tussen Koningsplein en Leidsestraat, naar de Nieuwe Spiegelstraat en Vijzelstraat, met van rechts naar links de nrs.: 436 – gebouwd in 1671 in opdracht van burgemeester Diederick de Vlaming van Oudshoorn. 438 – gebouwd in 1673 in opdracht van Guillaume (of Guilliam) Pels, met rechte kroonlijst (bloklijst), waarop een balustrade staat met twee beelden (tegenwoordig verdwenen) en vazen op hoekpilasters. In het midden van de balustrade een wapenschild met twee gekruiste ankers (het blazoen van de Admiraliteit van Amsterdam). Het pand had een stal en bovenwoning aan de achterzijde (Keizersgracht 481). 440 – gebouwd in 1671 in opdracht van Jacob de Vogelaer, stadssecretaris van Amsterdam. 442 – gebouwd in 1670 in opdracht van Jacob Vereijk, met aan de bovenzijde van de gevel een balustrade met twee siervazen. 444 – een koopmanshuis gebouwd in 1669 in opdracht van Gilles Reyniersz, “boekhouder in de Bank”. 446 – gebouwd in 1671 in opdracht van burgemeester Andries de Graeff. Prijs: Euro 5.250,- (incl. lijst)    
  • Sur l'artiste

    Hendrik de Leth (Amsterdam, 31 mai 1703 - Amsterdam, 17 juin 1766) était un graveur, aquafortiste, graveur, cartographe, dessinateur, libraire, marchand d'art, éditeur d'estampes, collectionneur d'art et collectionneur de naturalia.

    Hendrik de Leth était le fils d'Andries de Leth (coupeur d'assiettes, libraire, 1662-1731) et de Nelletje Middenheespen. Hendrik avait un frère aîné, Christiaan de Leth. En 1742, Hendrik épousa Sophia Otto, décédée en 1753. Leur mariage resta sans enfant. Il était probable que le neveu Andries, fils du frère de Hendrik, Christiaan, deviendrait le successeur de l'entreprise de Hendrik. Cependant, il mourut en 1743. En 1766, Hendrik de Leth fit rédiger un testament juste avant sa mort, par lequel Catharina le Blanc, petite-fille du frère Christiaan, devint héritière. Le 30 septembre 1766, la vente aux enchères de son domaine eut lieu.[3]

    En 1728, Hendrik rejoint la guilde des libraires. Auparavant, il était l'élève de son père Andries de Leth, qui avait repris la concession de cartes, d'estampes et d'art 'Op de Beurssluys, in den Visscher' à Amsterdam du cartographe et graveur Nicolaas Visscher II. Hendrik de Leth reprend à son tour cette entreprise après la mort de son père en 1731.

    Dès 1725, l'œuvre Images de la ville Wijdtvermaarde d'Amsterdam a été publiée en plus de ses bâtiments et gesites les plus importants, tous dessinés avec précision après la vie et publiés à Amsterdam.

    Son ouvrage le plus connu avec 100 gravures a été publié en 1730 : La splendeur de la bénédiction Kennemerlant : montre de nombreux visages glorieux des lieux de plaisir les plus importants de ce dernier, des maisons nobles, des bâtiments de village et de ville : à commencer par Kastrikum (...) / dessiné après la vie et dans le cuivre apporté par H. de Leth ; et brièvement décrit par M. Brouërius van Nidek. - Amsterdam : De Leth, 1730. De nombreuses estampes d'Amsterdam réalisées par De Leth se trouvent dans les archives de la ville d'Amsterdam.

    En tant que cartographe, De Leth était surtout connu pour son Nouvel Atlas géographique et Atlas historique, Van de Zeven Vereenigde Nederlandsche Provintien, publié en 1740. De Leth s'est également fait connaître pour les gravures sur cuivre qu'il a réalisées vers 1758 de la carte générale de la colonie ou province du Suriname d'après le dessin d' Alexandre de Lavaux .

Artwork details