Launching VOC ship  by Reinier Vinkeles
Scroll to zoom, click for slideshow

Tewaterlating VOC-schip 1768

Reinier Vinkeles

Afdrukken
38 ⨯ 29 cm
€ 975

Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge

  • Over kunstwerk

    TEWATERLATING BIJ VOC WERF AMSTERDAM "Afbeelding van het Afloopen van 't Hoekerschip De Zon, in Tegenwoordigheit Hunner Doorluchtige en Koningklijke Hoogheden; op de Timmerwerf der E.O.I. Maatschappij verricht, den 2den Juny 1768."? Kopergravure vervaardigd door Reinier Vinkeles in 1768 en uitgegeven door Johannes Smit. Later met de hand gekleurd. Afm. 388 x 292 mm. Het IJ met de Oost-Indische Werf en het Zeemagazijn. Afgebeeld is de tewaterlating van het hoekerschip De Zon, tijdens het bezoek van Prins Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen aan Amsterdam. Hoekerschip De Zon, met een lengte van 110 voet en een bemanning van tussen 157 en 196 koppen, werd door de VOC in 1768 in gebruik genomen voor reizen tussen Texel en Kaap de Goede Hoop. De eerste reis onder gezag van schipper Daniel van de Bogaard, latere reizen vonden plaats onder het gezag van Andries Hansen. Het schip werd in 1782 opgelegd. Prijs: Euro 975,-

  • Over kunstenaar

    Reinier Vinkeles (Amsterdam, 19 juni 1741 – aldaar, 30 januari 1816) was een Nederlands tekenaar, illustrator en graveur.

    Vinkeles begon als leerling bij Jan Punt. Hij trad in 1762 toe tot de Amsterdamse Stadstekenacademie en werd in 1765 een van haar bestuurders. Een andere bestuurder was de architect Jacob Otten Husly. In hetzelfde jaar reisde hij naar Brabant met Jurriaen Andriessen en Izaak Schmidt.

    In 1770 vertrok Vinkeles naar Parijs, waar hij studeerde bij Jacques-Philippe Le Bas en de Nederlandse kunstenaars Hermanus Numan en Izaak de Wit ontmoette. Een jaar later ging Vinkeles blijvend terug naar Amsterdam en begon talloze toneel- en boekillustraties, historische prenten, topografische scènes, portretgravures, schilderijreproducties enzovoorts te produceren. Datzelfde jaar werd hij uitgenodigd door Catharina de Grote van Rusland om directeur van de Sint-Petersburgse Kunstacademie te worden, maar hij weigerde dit.

    De stijl van Vinkeles was in het begin tamelijk barok, tendeerde later naar het classicisme en werd daarna weer meer natuurgetrouw. Zijn enorme productiviteit - Vinkeles' oeuvre wordt geschat op ca. 2.500 prenten - leidde soms tot oppervlakkigheid, maar zijn beste werk (vooral zijn vroegere) wordt hogelijk gewaardeerd.

    Zijn latere werk voor uitgaven als Kok's Vaderlandsch Woordenboek, het Vervolg van Wagenaar en andere dergelijke werken, maar ook zijn vele stadsgezichten en landschappen, zijn daarnaast van historisch belang. Zijn werk is onder andere te vinden in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Bent u geïnteresseerd om dit kunstwerk te kopen?