Gemengd boeket in zacht roze vaas by Léon De Smet
Scroll to zoom, click for slideshow

Gemengd boeket in zacht roze vaas 1930

Léon De Smet

Huile sur toile originale
48 ⨯ 43 cm
€ 27.500

Studio 2000 Art Gallery

  • Sur l'oeuvre d'art
    Gesigneerd: links onder

    Het werk van de Vlaming Leon de Smet kan binnen de stijl van het neo-impressionisme en het pointillisme worden geplaatst. Hij was van een latere generatie dan de leden van Les XX en een van de weinige kunstenaars die het impressionisme trouw bleef. Leon de Smet kan samen met zijn broer Gustave gerekend worden tot de tweede Latemse school. Léon De Smet was in 1907 in Sint-Martens-Latem gekomen. Hij was een groot vakman en stak iedereen in het kunstenaarsdorp met zijn vaardigheid en verfijnd kleurgevoel naar de kroon. Evenals zijn dorpsgenoten werkte hij onder invloed van het impressionisme: met losse, kleurige toetsen die hij naast elkaar plaatste gaf hij de werking van het licht op zijn onderwerp weer. In tegenstelling tot zijn broer Gustave echter werd in het werk van Léon de manier van weergeven steeds belangrijker dan het onderwerp. Hij belandde uiteindelijk in Londen, waar zijn talent snel ontdekt werd: hij werd een gewild portretschilder en maakte een reeks portretten van belangrijke schrijvers en van leden van de 'high society'. Tijdens de Eerste wereldoorlog week de Smet uit naar Engeland, waar zijn werken goed werden ontvangen door de high society. Hoewel hij een glansrijke carrière in Engeland tegemoet ging, vertrok hij in 1923 om zich vervolgens na verscheidene omzwervingen in 1930 voorgoed in Deurle te vestigen, nabij Sint Martens-Latem. In deze periode wijdde hij zich korte tijd aan het expressionisme. Hij was beïnvloed door het expressionistische werk van zijn broer, maar kon zich uiteindelijk het beste uiten in de impressionistische stijl, die voor hem natuurlijker voelde.
  • Sur l'artiste

    Léon de Smet (1881, Gand, Belgique - 1966, Deurle, Belgique) était un peintre belge luministe, impressionniste, expressionniste et pointilliste. Léon et son frère Gustave (1877-1943) étudient à l'Académie des Beaux-Arts de Gand en 1893.

    Léon devient un admirateur d'Emile Claus et de l'École Luministe (influencé par l'impressionnisme). Il expose pour la première fois à Gand et Anvers en 1901 et à Bruxelles en 1903. Il devient membre de Vie et Lumière, cercle d'artistes luministes et impressionnistes, fondé en 1904. Léon rejoint la deuxième École Latem, un groupe d'artistes qui s'installe en la région de Sint-Martens-Latem vers 1905. Ils ont grandement influencé les mouvements modernistes en Belgique. Durant cette période, Léon se lie d'amitié avec les artistes Valerius De Saedeleer, Maurice Sys, Constant Permeke, Frits van den Berghe, Gustave van de Woestyne.

    En 1909, De Smet représentait la Belgique à la Biennale de Venise. En 1910, il participe à une exposition internationale à Bruxelles avec Pierre Bonnard, Édouard Vuillard et James Ensor. Au début de la Première Guerre mondiale, Léon s'est enfui en Grande-Bretagne, où il est devenu un artiste célèbre. Il fait une exposition à la Leicester Gallery en 1917.

    De retour en Belgique en 1920, il fait une grande exposition à la Galerie Georges Giroux à Bruxelles. De Smet a continué à exposer largement tout au long des années 1920 et 1930 à Gand, Anvers, Bruxelles, Paris, Amsterdam et Pittsburgh.

    En 1930, l'artiste s'installe à Deurle. Le Museum voor Schone Kunsten de Gand lui a rendu hommage avec une exposition spéciale en 1953. Il existe un musée Léon de Smet à Deurle (Belgique). Beaucoup de ses peintures se trouvent au musée Groninger de Bruges et au Koninklijk Museum voor Schone Kunsten à Anvers.

Êtes-vous intéressé par l'achat de cette oeuvre?