De schone kunst van een eclectisch interieur
Ben je een fervent kunstliefhebber en heb je moeite om jouw kunstwerken in je interieur goed uit te laten komen? Denk dan eens aan een eclectische inrichting van je interieur. Wat eclectisch precies inhoudt en hoe je ervoor kan zorgen dat alles een mooi en passend geheel wordt, kun je lezen in dit artikel. We tonen ook een aantal voorbeelden van verschillende eclectische inrichtingen en geven tips hoe en waar je op een eenvoudige manier je favoriete kunstwerken kan kopen.
Wat betekent eclectisch eigenlijk?
Het woord eclectisch komt van het Griekse woord ‘eklegein’ dat uitkiezen betekent. Eclectisch betekent letterlijk ‘best uitkiezend’. Met een ‘eclectisch interieur’ of ‘een eclectische kunstverzameling’ bedoelen we eigenlijk: "het beste uit verschillende stijlen combineren tot een nieuw geheel". Een eclectische inrichting vergt lef en is avontuurlijk en eigenlijk probeer je een succesvolle, weloverwogen mismatch te creëren. Een eclectisch interieur breekt vaak met tradities en met heersende regels.
Belangrijkste uitgangspunten eclectische inrichting
Een eclectische inrichting is overigens geen vrijbrief om de mooiste voorwerpen en de beste stijlen zomaar bijelkaar te zetten. Dat brengt het gevaar mee dat het geheel uiteindelijk rommelig en willekeurig gaat overkomen. Toch kun je een aantal uitgangspunten gebruiken om dat te voorkomen. Uiteindelijk zal de som der delen iets groter moeten gaan worden dan de individuele elementen los van elkaar. Om dit te laten ontstaan, geven we een aantal tips en voorbeelden.
Voorbeeld van een eclectisch interieur met het effect van een donkere basiskleur en kastruimte
Focuspunt als basis van een eclectisch inrichting
Het kan verstandig zijn om binnen een eclectisch interieur voor een focuspunt te kiezen. Dat betekent dat je binnen een druk eclectisch interieur waarin verschillende stijlen naar voren komen, zorgt voor een bepaald middelpunt. Iets dat opvalt als je binnenkomt. Kies voor een rustige basis en enkele statement items. Zo behoud je rust én zorg je dat de aandacht naar bepaalde punten toe wordt getrokken.
Houd het opgeruimd en rustig
Met een rustige basis kan het (drukke) eclectische interieur toch een zekere rust behouden. Dus zorg voor een opgeruimd interieur met bijvoorbeeld voldoende kastruimte. Gebruik als basis vooral wit of gebroken wit, zo kunt u dit makkelijk combineren met alle verschillende stijlen, kleuren en materialen. Mocht je voor een donkere basiskleur kiezen dan kan dat ook maar dit geeft weer een veel intenser en dieper effect. Denk door bij een aan kleur op kleur, gewaagd maar kan een mooi effect hebben.
In dit eclectisch interieur ligt de focus vooral op de kunst aan de muur
Creëer eenheid en verbinding door kleuren
De bedoeling van een eclectisch interieur is om uiteindelijk een balans in het geheel te creëren. Waarbij vormen, schalen en symmetrie vaak gepaard met verschillende stoffen en patronen. Wat belangrijk is dat er een hoofdkleur is die de zaken verbindt. En als je dan meerdere kleuren gebruikt, probeer dan contrasterende kleuren zoals blauw en geel of groen en rood, zwart en wit.
Goed voorbeeld van een eclectisch interieur met een witte basiskleur met als verbindende kleur blauw
Maak een eclictische inrichting persoonlijk
Een mooi eclectisch interieur straalt authenticiteit en vooral (jouw) persoonlijkheid en karakter uit. Dus behalve je favoriete kunst kun je dit heel goed combineren met andere persoonlijke objecten, zoals: erfstukken, foto’s, kaarten, verzamleingen, tekeningen van de kinderen of souvenirs van je reis of andere gebruiksvoorwerpen of accessoires. Een tip hierbij is om je persoonlijke herinneringen in lijstjes aan de wand te hangen of om het geheel te presenteren in een mooie kast. Ook zorgt een mooie plant en bloemen vaak net voor een wat meer persoonlijke tint in een eclectisch interieur.
Gebruik verschillende vormen en materialen
Verschillende materialen als fluweel, leer en hout zijn prachtig in een eclectisch interieur. Denk maar eens aan de mix van een fluwelen poef, een leren vloerkleed en een houten vloer. Maar ook een mix van vierkante en rechthoekige, ronde, ovale, platten en ruimtelijke vormen maakt het geheel niet te saai en stijf en kan juist voor balans zorgen.
Eclectisch interieur met onder ander persoonlijke foto's ingelijst en verschillende maetrialen zoals een vintage leren bank en een wollen vloerkleed
Mix oud en nieuwe kunstwerken bij een eclectische inrichting
Gebruik oude of nieuwe voorwerpen als contrast voor het type huis dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een 19e eeuws herenhuis met ornamenten dan kun je dit prima combineren met strakke industriële elementen of moderne kunst. Woon je in een modern huis dan kan een oude of wat meer barokke kunst juist meer warmte en variatie. Ook hier is het weer belangrijk dat er samenhang blijft ontstaan in vorm of kleur en dat de basis rustig moet blijven.
Voorbeeld van moderne kunst en meubelen in een Victoriaans herenhuis, let ook op het contrast van het wollen kleed en de houten vloer
Combineer verschillende stijlen bij een eclectisch interieur
Etnisch, moderne kunst, oud, klassiek, Japans, art deco, art nouveau of bijvoorbeeld industrieel. Het idee is dat je een eclectisch interieur kunt beginnen vanuit elke interieurstijl. Vanuit nog een belangrijk kenmerk; de eclectische stijl staat los van trends. Je kunt er ook voor kiezen om bewust verschillende ontwerpperiodes te combineren. Denk maar eens aan de mix van de Art Deco stijl uit de jaren ’20 en ’30 met de retrostijl uit de jaren ’70. Of Midcentury modern met Scandinavisch minimalisme. Verrijk het geheel eventueel met wat oosterse, Afrikaanse, ethno of Bauhaus-geïnspireerde elementen. Bijna alles kan en mag! Het leuke aan de eclectische woonstijl is dat je niet hoeft te kiezen. Vind je een Scandinavische stoel mooi? Zet hem met een gerust hart naast een klassieke salontafel. Combineer Cubaanse stijl in combinatie met maritieme elementen, van purisme en Deens design tot weelderig Barok en tropisch koloniaal!
Geïnspireerd geraakt? Kijk en zoek eenvoudig in onze online collectie van Gallerease voor kunstwerken op verschillende stijlen, kleuren, materialen of perioden!
* Wist je dat veel beroemdheden zijn eclectische verzamelaars van kunst zoals (wijlen) David Bowie maar ook modeontwerper Paul Smith? Bekijk ook het onderstaande inspirerende filmpje hieronder om een kijkje te nemen in een eclectische verzameling!
Meer lezen over het verzamelen en kopen van kunst? Lees ook ons artikel: "Praktische tips bij het kopen van je (eerste) kunstwerk!