Over de kunstenaar
Herman de Vries, een vooraanstaande Nederlandse kunstenaar geboren op 11 juli 1931 in Alkmaar, kiest ervoor om zijn naam in kleine letters – herman de vries – op zijn kunstwerken weer te geven als statement tegen hiërarchische structuren. Samen met zijn vrouw Susanne woont en creëert de Vries in Eschenau, vlakbij Knetzgau, Duitsland, waar natuur en milieu een centrale rol spelen in zijn artistieke verkenning.
De Vries begon zijn artistieke reis met een focus op "natuur en planten" vanaf 1953 en stapte eind jaren vijftig over op de schilderkunst. Zijn werk is vaak verweven met milieuthema's en historische verhalen en biedt een diepgaande kritiek op en viering van de natuurlijke wereld.
Een opmerkelijke installatie van de Vries, onthuld in mei 2002 langs de oevers van de Rijn in Düsseldorf, dient als een aangrijpende kritiek op de historische daad van Sint-Bonifatius, namelijk het kappen van de Donar-eik. Op dit stuk staat een 7 meter hoge eik, omringd door een palissade van gietijzeren speren, waarvan elke punt verguld is met goud. Langs deze barrière staat in het Latijn de uitdrukking "wynfrith me caesit - herman me recreavit" ("Wynfrid heeft me neergehaald, Herman heeft me weer tot leven gewekt"), symbool voor een wedergeboorte en een eerbetoon aan de betekenis van de eeuwenoude boom.
In 1993 creëerde De Vries tijdens de Wereldtuinbouwtentoonstelling in Stuttgart 'Sanctuarium', een serene bosruimte omsloten door een cirkelvormige palissade van smeedijzeren speren, opnieuw met gouden punten. Deze installatie was bedoeld als een heilig, ongestoord toevluchtsoord. In een controversiële actie in 2018 heeft de stadsparkenafdeling het gebied echter ontruimd als onderdeel van een routinematig snoeibeleid, wat De Vries en twee collega-kunstenaars ertoe aanzette juridische stappen te overwegen ter verdediging van de integriteit van het kunstwerk. Een soortgelijke installatie van de Vries, gelegen in Münster, wordt beschermd door een bakstenen muur, wat zijn toewijding onderstreept om ruimtes te creëren die uitnodigen tot reflectie over onze relatie met de natuur en het milieu.