Over de kunstenaar

Lawrence Charles Weiner (10 februari 1942 – 2 december 2021) ontpopte zich als een cruciale Amerikaanse conceptuele kunstenaar en speelde een cruciale rol in de opkomst van conceptuele kunst in de jaren zestig. Bekend om zijn typografische teksten, overbrugden Weiners creaties de gebieden van woordkunst en conceptuele expressie. Lawrence Weiner, geboren in Manhattan als zoon van Toba... Lees meer

Lawrence Charles Weiner (10 februari 1942 – 2 december 2021) ontpopte zich als een cruciale Amerikaanse conceptuele kunstenaar en speelde een cruciale rol in de opkomst van conceptuele kunst in de jaren zestig. Bekend om zijn typografische teksten, overbrugden Weiners creaties de gebieden van woordkunst en conceptuele expressie.

Lawrence Weiner, geboren in Manhattan als zoon van Toba (Horowitz) en Harold Weiner, die een snoepwinkel runde, was allesbehalve conventioneel. Hij was een vroegrijpe student, studeerde op 16-jarige leeftijd af aan de Stuyvesant High School en verkende korte tijd filosofie en literatuur aan Hunter College.

Zijn vroege carrière werd gekenmerkt door een reeks uiteenlopende banen: van werken aan een olietanker tot werken aan de kade en het lossen van treinwagons. Deze periode van verkenning en gevarieerde ervaringen culmineerde in uitgebreide reizen door Noord-Amerika, die Weiner uiteindelijk terugvoerden naar New York, waar zijn artistieke pad een definitieve wending nam.

Weiner wordt gevierd als een fundamentele figuur in de postminimalistische beweging en de conceptuele kunst, in aansluiting op tijdgenoten als Douglas Huebler, Robert Barry, Joseph Kosuth en Sol LeWitt. Zijn artistieke debuut, een openbaar werk met de titel "Cratering Piece" op 19-jarige leeftijd, toonde zijn vroege fascinatie voor de transformerende kracht van explosies om kraters te creëren in het Californische landschap, een praktijk die hij zes jaar lang voortzette. Deze vroege experimenten met landschap en vorm evolueerden naar een genuanceerde verkenning van de relatie tussen actie, taal en interpretatie.

In 1968 formuleerde Weiner zijn 'Declaration of Intent', een manifest dat de essentie van de conceptuele kunst samenvatte aan de hand van drie principes: de rol van de kunstenaar in de constructie, de mogelijkheid van fabricage door anderen, en de niet-noodzaak van fysieke creatie. Deze verklaring onderstreepte het belang van het idee boven het fysieke artefact, een principe dat de carrière van Weiner zou bepalen.

Weiner's "Statements" (1968), een baanbrekend boek, illustreerde zijn innovatieve benadering van kunst verder. Het boek bevatte teksten die hypothetische projecten beschreven, waardoor de grens tussen beeldhouwkunst en taal vervaagde. Zijn bijdragen aan Seth Siegelaubs "Xeroxbook" en het avant-gardetijdschrift 0 tot 9 onderstreepten zijn toewijding aan het onderzoeken van de materialiteit van taal en het sculpturale potentieel van woorden.

Weiners latere werk breidde zich uit naar wandinstallaties, video, film, boeken, geluidskunst, beeldhouwkunst, performancekunst, installatiekunst en grafische kunst, waarbij hij zijn focus op taal als sculpturaal element handhaafde. Zijn installaties, zoals het locatiespecifieke 'SOME LIMESTONE SOME SANDSTONE ENCLOSED FOR SOME RESON' (1993), en zijn deelname aan projecten als 'Personal Structures Time-Space-Existence', toonden zijn blijvende interesse in de interactie tussen tekst, ruimte en ruimte. , en publiek.

De bijdragen van Lawrence Weiner aan de conceptuele kunst zijn diepgaand, gekenmerkt door een meedogenloos streven naar het idee dat kunst niet alleen in fysieke objecten schuilt, maar in het rijk van taal en denken. Zijn werk nodigt kijkers uit om op een conceptueel niveau met kunst bezig te zijn, waarbij traditionele noties van creatie en perceptie worden uitgedaagd. Door zijn innovatieve gebruik van taal als materiaal heeft Weiner een onuitwisbare stempel gedrukt op het landschap van de hedendaagse kunst, waardoor toekomstige generaties worden geïnspireerd om de grenzen tussen woord en object, idee en bestaan te verkennen.

As "Declarações" de Weiner (1968), um livro seminal, ilustraram ainda mais sua abordagem inovadora da arte. O livro continha textos que descreviam projetos hipotéticos, confundindo os limites entre escultura e linguagem. Suas contribuições para o "Xeroxbook" de Seth Siegelaub e para o jornal de vanguarda 0 a 9 ressaltaram seu compromisso em explorar a materialidade da linguagem e o potencial escultural das palavras.

O trabalho posterior de Weiner expandiu-se para instalações de parede, vídeo, filmes, livros, arte sonora, escultura, arte performática, arte de instalação e arte gráfica, mantendo seu foco na linguagem como elemento escultórico. Suas instalações, como a site-specific "SOME LIMESTONE SOME SANDSTONE ENCLOSED FOR SOME REASON" (1993), e sua participação em projetos como "Personal Structures Time-Space-Existence", mostraram seu interesse duradouro na interação entre texto, espaço e público.

As contribuições de Lawrence Weiner para a arte conceitual são profundas, marcadas por uma busca incessante da ideia de que a arte reside não apenas em objetos físicos, mas no domínio da linguagem e do pensamento. O seu trabalho convida os espectadores a envolverem-se com a arte a um nível conceptual, desafiando as noções tradicionais de criação e percepção. Através do seu uso inovador da linguagem como material, Weiner deixou uma marca indelével no panorama da arte contemporânea, inspirando as gerações futuras a explorar as fronteiras entre palavra e objeto, ideia e existência.

Kunstwerken

Filter Kunstwerken
  • Categorie
  • Prijs
  • Stijl
  • Kleur
  • Eigenschappen
Verwijder alle filters

1 kunstwerk te koop van LAWRENCE WEINER

Sorteren oponlangs toegevoegd
All artworks