Utrecht 1617
Petrus Kaerius
InktPapier
37 ⨯ 48 cm
€ 1.350
Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge
- Over kunstwerk“Ultraiectum Dominium”, kopergravure vervaardigd door Pieter van den Keere (Petrus Kaerius) in 1616 en uitgegeven in 1617 als deel van diens atlas “Germania Inferior id est XVII Provinciarum”. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 37 x 48 cm. De Heerlijkheid Utrecht was sinds 1579 deel van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Op deze fraai versierde kaart zien we in de Zuiderzee een klein profiel van de stad Utrecht (“Traiectum”). In de rechter bovenhoek een schild met het wapen van de provincie. Daaronder twee Utrechtse figuren (“Traiectini”). Langs de onderrand twee rijen wapenschilden. Links de wapens van de steden in het bisdom Utrecht (Utrecht, Amersfoort, Rhenen, Wijk en Montfort), rechts de belangrijkste bondgenoten (de hertogdommen Brabant, Gelre en Kleef en de graafschappen Holland, Bentheim, Cuijk en …). Het kaartbeeld is een verkleining van een kaart van Utrecht vervaardigd door Cornelius Anthonisz. Hornhovius uit 1599. De rondom de stad Utrecht weergegeven kloosters (“Cartusers”, “Oostbrouck”, “Bethlem” en “Outwijck”) zijn aan het eind van de 16e-eeuw veelal reeds afgebroken, maar staan dus nog op de kaart. Linksonder een verklaring van de symbolen die gebruikt zijn voor de op de kaart aangeduide steden, dorpen, kastelen en kloosters. Dat het gebied zeer landelijk is, blijkt uit de schapen en ander vee die verspreid over de kaart zijn weergegeven. Rond 1615 was Pieter van der Keere begonnen met de voorbereiding van de uitgave van “Germania Inferior”. Het zou de eerste atlas van de Zeventien Provinciën worden. De kaarten in deze atlas waren meestal bewerkingen van bestaande kaarten. Deze werden voorzien van stadsgezichten, kostuumfiguren -in navolging van de prenten van Braun en Hogenberg- en wapenschilden. Daardoor ontstond een uniform geheel wat de atlas een aantrekkelijk aanzien gaf. Prijs: Euro 1.350,-
- Over kunstenaar
Naam: Petrus Kaerius / Pieter van den Keere / Pieter van der Keere
Pieter van den Keere werd in 1571 geboren te Gent, maar verhuisde in 1584 omwille van de Spaanse bezetting naar Londen met zijn zus Coletta. Zij trad er in 1587 in het huwelijk met de cartograaf Jodocus Hondius, die Pieters leermeester als uitgever en graveur werd.Van den Keere verliet Londen in 1593 om zich te vestigen in Amsterdam, waar hij aanvankelijk als graveur werkte voor Hondius en later ook zelfstandig uitgever werd.
In 1595 verscheen een grote 10-bladige wandkaart van Europa van zijn hand, de Nova Totius Europae Descriptio. Petrus Kaerius' bekendste werk, de Germania Inferior, werd voor het eerst gepubliceerd in 1617.
Het was een atlas die zich uitsluitend richtte op de Nederlanden, met een begeleidende tekst van Petrus Montanus. Het waren echter slechte tijden voor graveurs en begin jaren 1620 kwam van den Keere financieel in de problemen. Hij zag zich uiteindelijk genoodzaakt om zijn koperplaten te verkopen, waardoor Claes Janszoon Visscher bijvoorbeeld in het bezit kwam van de platen van de Germania Inferior.
Vanaf 1623 kreeg Kaerius nog de kans om mee te werken aan de Atlas Minor van Hondius en tussen 1633 en 1645 graveerde hij nog een twintigtal atlaskaarten voor Janssonius.
Belang voor de geografie: Kaerius bracht zelf enkele kaarten uit zoals de Grote wandkaart van Europa (1595) en een Wereldkaart (1607). Zijn belangrijkste werk was de Germania Inferior (1617). Dit was de eerste afzonderlijke atlas van de Nederlanden en verscheen kort daarna ook in een Franse en Latijnse versie. Verder is hij voornamelijk gekend voor de talrijke gravuren die hij maakte voor derden.
Bent u geïnteresseerd om dit kunstwerk te kopen?
Artwork details
Related artworks
- 1 - 2 / 2
Onbekende Kunstenaar
A large wall map of Asia by Nicolas de Fer 1647 - 1720
Prijs op aanvraagZebregs & Röell - Fine Art - Antiques
1 - 4 / 24Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel
Poldervaart in de Vechtstreek1899 - 1901
Prijs op aanvraagKunsthandel Pygmalion
1 - 4 / 21Engelbert Kaempfer
ENGELBERT KAEMPFER BOEK1651 - 1716
Prijs op aanvraagZebregs & Röell - Fine Art - Antiques
1 - 4 / 24- 1 - 4 / 12