Amsterdam by Gerard van Keulen
Scroll to zoom, click for slideshow

Amsterdam 1725

Gerard van Keulen

PaperPrint
48 ⨯ 56 cm
€ 2.850

Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge

  • About the artwork
    “Amstelodami veteris et novissimi delineatio per Jacobum de la Feuille.” Kopergravure voor het eerst uitgegeven in 1678 door Johannes de Ram, hier in een uitgave van Gerard van Keulen rond 1725. Later met de hand gekleurd. Afm. 48 x 56 cm. Graveur en uitgever Johannes de Ram (1648-1693) kopieerde regelmatig werk van anderen. Voor het kaartbeeld nam hij een 15 jaar oude kaart van Nicolaes Visscher als voorbeeld. Het stadsprofiel, de decoraties in de linker- en rechterbenedenhoek en het idee van de keizerskroon (boven het stadswapen) en stadszegel nam hij over van een kaart van concurrent Frederik de Wit. De Ram voegde zelf een paar engeltjes toe. Na de eerste uitgave werd het kaartbeeld geactualiseerd. Onder andere werd de tuin achter het Besjeshuis aan de Amstel [tegenwoordig Hermitage Amsterdam] bijgegraveerd. Dat gebouw werd in 1683 opgeleverd en de tuin werd daarna aangelegd. De Weesperstraat blijkt aan beide zijden te zijn bebouwd en de Plantage kent zijn tuinenstructuur.  De eilanden Uilenburg en Marken zijn ook volgebouwd. Het gebied buiten de Singelgracht rond de meest noordelijk gelegen bolwerken Zeeburg en Leeuwenburg werd gedetailleerder gegraveerd. Ook zijn er wijzigingen aangebracht in de palenrijen in het IJ. Ze werden bovendien van namen voorzien. Tussen de Rapenburgergracht en de Nieuwe Vaart zijn huizen en scheepswerven bijgetekend. Na de dood van Johannes de Ram in 1693 trouwde Jacob de la Feuille, die zelf tot zijn overlijden in 1719 de zaak voortzette, met De Rams weduwe. Hij gaf de kaart opnieuw uit en verving daarbij de naam van De Ram in de titelstrook voor zijn eigen naam. Tenslotte komt de kaart in handen van weer een andere uitgever, Gerard van Keulen, die de kaart rond 1725 nogmaals op de markt bracht. Literatuur: Marc Hameleers “Kaarten van Amsterdam 1538-1865”, nr. 79-4. Prijs: Euro 2.850,-
  • About the artist

    He was a son of Johannes van Keulen (1654-1715) and Louysje Laurend Coerte. Gerard marries Ludowina Konst. In 1704 their only child was born, John II of Cologne.

    On October 7, 1712 Van Keulen was granted a patent for Het gilded licht der Zeevaart. He thus extends the patent law that was started by his father.

    Van Keulen acquires through succession of Willem Jansz. Blaeu and his sons for themselves and inherit the privilege of being employed as mapmakers by the Vereenigde Oostindische Compagnie.

    He takes over the family business from his father in 1714. His father dies in 1715. At that time the company specialized in cartography, publishing and selling marine atlases, maps and guides, books, producer and distributor of navigation instruments.

    Van Keulen ensured variation in the range by switching to the sale of individual large-format cards, which could be bound.

    After his death, his son and his widow continued the business.

Are you interested in buying this artwork?